اگر بعد از انعقاد معامله، با دلیل موجه، خواهان فسخ آن باشید ولی طرف مقابل فسخ معامله را نپذیرد، میتوانید با تقدیم نمونه لایحه فسخ معامله از طریق دادگاه اقدام کنید. معامله به عقدی گفته میشود که طرفین به موجب آن به انجام موضوع مورد توافق متعهد میشوند. در حقوق، واژه معامله بیشتر برای عقودی به کار میرود که موضوع آنها خرید و فروش یک مال باشد. یعنی واژه معامله برای عقد ازدواج استفاده نمیشود. به این ترتیب زمانی که طرفین معامله، برای خرید مالی با یکدیگر توافق میکنند، فروشنده متعهد خواهد بود که مال موضوع معامله را در موعد مقرر به خریدار تحویل دهد. خریدار هم موظف است ثمن معامله را به فروشنده بپردازد.
در قانون مدنی برای فسخ معامله شرایطی بیان شده است، علاوه بر آن، طرفین معامله هم میتوانند در متن توافق نامه شرایط خود را بنویسند. اگر هر یک از طرفین بر خلاف این شروط عمل کند، طرف مقابل میتواند این توافق را فسخ کند. در واقع فسخ معامله نیازی به رأی دادگاه ندارد ولی در صورتی که بین طرفین اختلافی رخ داده باشد، بهتر است که خواهان با مراجعه به دادگاه و تقدیم نمونه لایحه فسخ معامله این موضوع را پیگیری کند.
علاوه بر موضوع این مقاله، در مقاله دیگری تحت عنوان « لایحه انفساخ قرارداد » در خصوص فسخ انواع معاملات مکتوب توضیح دادهایم. پیشنهاد میکنیم آن مقاله را نیز مطالعه کنید.
به عنوان مثال، خریدار و فروشنده در متن معامله، با یکدیگر توافق میکنند که اگر مال موضوع معامله، عیبی داشته باشد، خریدار حق فسخ داشته باشد. در صورتی که خریدار بعد از انعقاد معامله، متوجه عیوبی در مال موضوع معامله شود، میتواند برای فسخ آن اقدام کند. او ابتدا یک اظهارنامه برای فروشنده ارسال میکند و به او مهلت میدهد تا ثمن معامله را برگرداند. اگر فروشنده فسخ معامله را نپذیرد یا به آن توجه نکند، خریدار میتواند علیه او در دادگاه اقدام کند. سپس با تنظیم نمونه لایحه دفاعیه در مورد فسخ معامله و تقدیم آن به دادگاه، از قاضی تقاضا کند تا به این پرونده رسیدگی شود.
در قانون مدنی به مواردی اشاره شده است که به موجب آنها طرفین میتوانند معامله را فسخ کنند. این موارد به عنوان خیارات مطرح شدهاند. خیار به معنی اختیاری است که طرفین برای فسخ معامله دارند. این خیارات را به صورت مختصر بررسی میکنیم:
خیارات که موجب حق فسخ معامله میشوند را به صورت خلاصه بیان کردیم. در صورت وجود هر کدام از این خیارات، طرفین میتوانند برای فسخ اقدام کنند. در مواقعی که یکی از طرفین فسخ معامله را رد کند، طرف دیگر میتواند با تنظیم نمونه لایحه فسخ معامله و ارائه مدارک مناسب، این موضوع را به دادگاه اطلاع دهد. دادگاه بعد از بررسی همه جانبه این پرونده، حکم مناسب را صادر میکند.
این عبارت به معنی آن است که طرفین معامله، تمام خیاراتی را که توضیح دادیم از خودشان ساقط میکنند. با اسقاط کافه خیارات ، طرفین میپذیرند که حتی اگر تخلفی در معامله صورت گرفته باشد، این معامله فسخ نشود. اسقاط کافه خیارات، موجب میشود که طرفین نتوانند حتی از طریق دادگاه و تقدیم نمونه لایحه فسخ معامله ، طرف مقابل را به فسخ معامله اجبار کنند زیرا حق فسخ را از خود ساقط کردهاند.
برای نوشتن نمونه لایحه فسخ معامله لازم است که مشخصات خود و طرف مقابل را بنویسید. سپس به صورت کوتاه در مورد معامله و علت فسخ آن توضیح دهید. توضیحات شما باید به گونهای نوشته شود که هر کس آن را بخواند، در جریان موضوع پرونده قرار بگیرد. پس از آن دلایل خود را به صورت تیتروار و به ترتیب اولویت بنویسید. دلایل شما باید مناسب و محکمهپسند باشند. استفاده از مواد قانونی مناسب، قواعد فقهی، نظریههای مشورتی و آراء وحدت رویه موجب کاربرد بهتر این لایحه میشود. در پایان با توجه به توضیحات و دلایلی که مطرح شده است، نتیجهگیری خود را بنویسید. سپس خواسته اصلی خود مبنی بر فسخ معامله را بیان کنید. قاضی با توجه به دلایل و مدارکی که ارائه شده است، رأی مناسب را صادر میکند.
برای اثبات فسخ معامله باید ضمن تقدیم نمونه لایحه فسخ معامله مدارک و دلایل خود را به دادگاه ارائه دهید. مهمترین مدرک برای ارائه به دادگاه، متن معامله است. زیرا با ارائه متن معامله مشخص میشود که طرف مقابل به شروط و تعهدات آن عمل نکرده و موجب فسخ معامله شده است. همچنین اگر مورد معامله دارای عیوبی بوده که از شما پنهان شده یا اینکه قصد فریب شما را داشته است، میتوانید از طریق شهادت شهود یا ارائه دلایل دیگر این موضوع را ثابت کنید.
فسخ انواع معامله با توجه به محتوای متنی که برای توافق مکتوب میان طرفین تهیه شده است و همچنین با توجه به تعهدات و شروطی که درباره آنها با یکدیگر توافق کردهاند، دارای شرایط خاصی خواهد بود. علاوه براین، با توجه به موضوع معامله، ممکن است که قوانین و قواعد خاصی برای فسخ معامله مطرح شده باشد. برای آگاهی از این قوانین و همچنین برای انتخاب بهترین شیوه برای فسخ، میتوانید از خدمات مشاوره حقوقی به صورت تلفنی بهره ببرید. استفاده از این خدمات امکان برقراری ارتباط با مشاوران حقوقی و وکلای مجرب را برای شما فراهم میکند.
نکته قابل تامل دیگر در خصوص اقداماتی که برای فسخ انجام میدهید، همراه داشتن لایحه کاربردی و مناسب است. میدانیم که تنظیم لایحه، کاری تخصصی است که به دانش حقوقی و تجربه کافی نیاز دارد. به همین دلیل بهتر خواهد بود که نوشتن لایحه خود را به متخصصان حقوقی واگذار کنید. برای این منظور نیز میتوانید از خدمات تنظیم لایحه بهره ببرید.
ثبت نظر یا سوال